-Disebalik...Lens@ Kehidupan-

" -Pelbagai Kisah Mampu Diungkapkan.....-"

Lens@bah_izz

Ohhh...Apam, Yang ku beli masa Balik....

Published by ab@h_Izz under , on Friday, January 28, 2011
 .

Mungkin tu yang yang namanya apam balik kut...ha..ha2, pandai jela. Makan minum petang tadi, sedap la pulak, tapi aku rasa, yang jual sekarang, makin lama, makin nipis lak...boleh nampak bayang sebelah dah aku tengok.



Dulu aku rasa, makan satu pun dah kenyang. Tak tau la pulak..ada banyak versi apam balik lak. Try google kat http://ms.wikipedia.org/wiki/Apam_balik..OOOOooo baru ku tau ada....versi Apam Balik Keropok, patutla nipis semacam je, rasanya bukan salah yang jual kut, aku kut yang salah, dia buat versi tu...kalau nak yg macam tebal2..jagung banyak2 ,buat sendiri la kan!...



Sedikit info pasal ni..

Apam balik atau juga dikenali sebagai apom balik, merupakan sejenis kuih tradisi Malaysia dan Singapura, sesuai dimakan pada waktu pagi dan petang secara bersantai. Ia merupakan sejenis kuih apam berkulit tebal yang dibakar dengan lapisan mentega dan ditaburi inti kacang dan jagung di atasnya dan kemudian dilipat dua. Apam balik sedap dimakan panas-panas.

Secara kasar terdapat dua jenis apam balik iaitu:-
  1. Apam balik tradisional: Merujuk kepada apam balik yang biasanya bersaiz kuali yang gebu.
  2. Apam balik keropok: Merujuk kepada apam balik kecil yang garing, kulitnya nipis dan rangup seperti keropok.


    Share

    18 Comments...TQ:

    amirchip said...[Reply to comment] @ 1/28/11, 11:35 PM

    sedapnya.... lm dh x makan.... hee

    f_aRa_aINa989 said...[Reply to comment] @ 1/28/11, 11:43 PM

    skang apam tu dah x jumpa 3 = rm1..

    yg ada pun dia cuma jual 5 = rm2

    ab@h_Izz said...[Reply to comment] @ 1/29/11, 12:11 AM

    @f_aRa_aINa989

    kalau datang sini ada lagi....:)))

    zh-ena said...[Reply to comment] @ 1/29/11, 12:29 AM

    skang nie mcm2 perisa tau ada apam balik nie..

    suka perisa choc ada jual kat pasar paya jaras

    misSbLurRy said...[Reply to comment] @ 1/29/11, 12:50 AM

    erm best....mkn panas2

    aNnE said...[Reply to comment] @ 1/29/11, 12:51 AM

    suka dua2 jenis apam..yummy..hehe

    NzA said...[Reply to comment] @ 1/29/11, 5:38 AM

    apam rangup tu makan 4 keping pn xrasa kenyang cz nipis mcm keropok.....

    wida said...[Reply to comment] @ 1/29/11, 9:12 AM

    sy kalau beli apam balik suka beli yg kecik dr yg besar..sbb nipis & rangup

    DiaUmaiNiNaz said...[Reply to comment] @ 1/29/11, 9:58 AM

    apam balik milo tabur..fuhh...sedap n murah jgk...hilang originaliti nya..

    ab@h_Izz said...[Reply to comment] @ 1/29/11, 2:45 PM

    @zh-ena

    dah macam waffle lak tu..., nnt nk try gak,sini lum jupe lagi.

    ab@h_Izz said...[Reply to comment] @ 1/29/11, 2:49 PM

    @DiaUmaiNiNaz

    ..ni pun belum try..lagi byk version yg di upgrade tk pernah rasa..milo,oreo,strawberi ke..ok jugak...ha..ha2, dh hilang ke originalnya..

    adrenalina said...[Reply to comment] @ 1/29/11, 7:04 PM

    suka yg tradisional...ohw..esok mesti gi pasar beli apam balik!! hehehe

    Hairil Rizal said...[Reply to comment] @ 1/29/11, 11:55 PM

    Suka dua dua tapi laaagi suka yg gebu tu. Hihi!

    Fieza79 said...[Reply to comment] @ 1/30/11, 12:08 AM

    suka lagi apam yg nipis..rangup je bila makan...

    tq bg link tu...shutter n apperture dh tahu sket2 sblm ni tapi nak kombinasi kan keduanya tu yg tak bape pasti...hehe..kejap2 over cerah..kejap2 gelap...yela kena sesuai kan dgn keadaan kan..hehe susah jgk kan..huhu

    satu lg nk tahu..hurmm actually kalau nk edit foto guna software apa ehh yg terbest...cantek2 mcm gamba2 kat sini...yg dok biasa guna photoscape jela...tq..!

    zirconia said...[Reply to comment] @ 1/30/11, 1:15 AM

    tapi dulu apam balik kecik nie takdelah nipis sangat. skrg terlampau nipis dah tak rasa macam apam balik.

    p@kcikLie said...[Reply to comment] @ 1/30/11, 11:36 AM

    ehh tgk apam ni rasa cm nak buat bisness ni la plak kat pasar malam...lain sikit dr yg sedia ada...bole cari makan ke ni??

    sahromnasrudin said...[Reply to comment] @ 1/31/11, 11:23 AM

    saya suka apam balik..tp kat cini dah tak dpt RM 1 untuk 3 lagi huhuhuhh

    ~Nani3@InTaN~ said...[Reply to comment] @ 2/2/11, 2:20 PM

    lama xmkn...ptg ni gak nk g cari..huhuhu

    Post a Comment

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
     

    ShoutMix chat widget