-Disebalik...Lens@ Kehidupan-

" -Pelbagai Kisah Mampu Diungkapkan.....-"

Lens@bah_izz

Tak Cukup Tidur Dibuatnya...

Published by ab@h_Izz under , on Wednesday, January 26, 2011
.

Selalunya aktiviti berblogging , aku akan lakukan pada tengah malam, pabila semua anak2 aku dah tidur semuanya. Memandangkan pada waktu siang/bekerja kalau duduk di opis adalah masa untuk curi2 BW dan sebagainya. Tapi  selalunya memang tak akan ada kat opis selalulah...kena pergi inspection luar daerah, memang tak sempat nak bukak PC dan sebagainya untuknya.

Itu saja cara nak menghidupkan dan menjelajah blog rakan2 blogger. Tu yang asyik tak cukup tidor je dibuatnya. Sampaikan 'org rumah'dah pun tegur...hi..hi2. Tengoklah cam mana nak buat nanti.....yg penting aku akan terus berblogging.

" sedapla pulak anak aku ni tidur....abah dia tak tidur lagi., tengah main tenet...."

Google2 pasal tidur ni, boleh pulak JPApencen  keluarkan info ni kat web dia....mungkin byk lagi yg tak cukup tidur agaknya....tapi ni portal untuk org nak pencen ni..adakah aku pun nak kena pencen..ha..haa2, tengoklah....baca ni dulu.
  • 1/3 dari kehidupan manusia dihabiskan dengan tidur
  • tidur adalah waktu untuk berehat, boleh mengembalikan atau memulihkan fungsi badan dan mental. Kurang tidur boleh menyebabkan perasaan kurang selesa, mudah terganggu, kurang daya tumpuan, keletihan fizikal dan mental.
Ada 2 jenis tidur
  • tidur ayam (tidur tidak nyenyak)
  • tidur nyenyak
INSOMNIA
  • Tidak boleh tidur apabila sampai waktu menyebabkan seseorang itu kurang aktif dan tidak produktif pada waktu siang.
  • Terbahagi kepada
    • sementara     -        berakhir dalam masa 2-3 hari
    • Kronik           -        berlarutan hingga minggu dan bulan
Apa yang boleh dilakukan :
  • Menyediakan persekitaran yang selesa
  • mengadakan aktiviti harian mengikut jadual seperti bekerja, berehat dan tidur
  • bangun tidur pada masa yang sama walaupun tidur telah terganggu atau bila berlaku perubahan waktu tidur
  • biasakan dengan tabiat baik sebelum tidur seperti membaca atau minum susu
  • bersenam setiap hari, elakkan senaman yang berat waktu malam.
  • gunakan katil hanya untuk tidur sahaja(bukan membuat aktiviti mental di katil)
  • jangan merokok atau minum minuman keras sebelum tidur
  • jangan minum kopi atau teh atau makan 2-4 jam sebelum tidur
  • jangan berfikir kerana tidak boleh tidur, jika selepas 30minit masih belum terlena, bangun dri katil dan lakukan aktiviti ringan seperti membaca, mendengar muzik, minum susu suam dan kembalik ke katil dengan fikiran terbuka.
  • hadkan waktu tidur disiang hari kepada 1 jam atau elakkan terus.
Share

8 Comments...TQ:

wida said...[Reply to comment] @ 1/26/11, 12:23 PM

budak2 mmg tido cam tu yer?tertonggek..anak sy pon tido cam tu. comel jer..tp bila dia jaga..ALLAH!tepuk dahi..hihi

ejai_ej said...[Reply to comment] @ 1/26/11, 1:41 PM

hamboih.. lenanya die tidoq... hehhehehe

NzA said...[Reply to comment] @ 1/26/11, 2:29 PM

tidur mmg best........

DiaUmaiNiNaz said...[Reply to comment] @ 1/26/11, 5:01 PM

tak sempat nk google pasal tido ni..thnks abh_izz dah muatkan di sini...tak leh tidur , takyah pikir panjang..jom blogwalking...ataupon yang paling bermenafaat baca quraan ke..garenti cepat ngantuk!

Fieza79 said...[Reply to comment] @ 1/26/11, 9:03 PM

tido mmg best tapi kalau dh leka dgn blog..smpai tak tido dibuat nya...hehee syok lg berlekaan dgn tenet dr tido...

sy baru dlm dunia dslr...terkial2jgk ni...kat sini tkde tutoriol psl fotografi ke..hehee

Hairil Rizal said...[Reply to comment] @ 1/26/11, 10:25 PM

Warlord sikit hari dulu mmg rajin tido lewat..kadang kadang smpai pukul 2 pagi baru tido.

Skang ni hanya spend 2 jam aje utk tenet sehari (kat opis tak bleh sangat...sgt bz!) dan cuba tido paling lewat pun kol 1 pagi. Biasanya kol 12 dah tido dah...

|| NaFiRaa || said...[Reply to comment] @ 1/27/11, 1:09 PM

kekekeke.. comel jek kalo tengok budak2 tidokan~ tetiba jek rasa ngantuk.. kekeke

armouris said...[Reply to comment] @ 1/29/11, 11:41 AM

info tentang kurang tidur di SIHAT SELALU - Kanser Angkara Kurang Tidur

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

ShoutMix chat widget