-Disebalik...Lens@ Kehidupan-

" -Pelbagai Kisah Mampu Diungkapkan.....-"

Lens@bah_izz

Anak Tidur Buai - Baik & Buruknya...

Published by ab@h_Izz under , , on Tuesday, January 25, 2011
.

Semua anak-anak aku masa ( Start baby sampai lebih kurang 2 tahun lebih) kena masukkan dalam buai barulah dia akan tidur. Kalau tak ,memang tak akan tidurlah jawabnya. Bila anak 1st oklah, tu pun kena beli dua buaian besi, satu letak rumah atuk dia, satu lagi rumah sendiri. Bila masuk yg ke-2, dan yg pertama masih lagi tidur buai, terpaksalah kena tambah lagi beli buaian besi . Tiap-tiap kali bila nak balik kampung , bonet kereta pun separuh dah tentu khas untuk 2 buaiaan besi yug lipat tu sahaja. Teringat akan cerita dulu, ada yg sampai jatuh buai, ada yg buaian sendiri yg jatuh dan macam-macam.Ha..haa2, sib baik, Alhamdulillah.. semuanya selamat.


Yang ni pulak, anak aku yg ke-4, tapi lelaki...still ikut perangai yg sama akan tidur buai juga.....tapi mungkin 'boy' kut , kudrat dia lebih sikit, selalunya kalau terjaga/bangun tidur akan buat macam tulah..iskh..iskh..bahaya ni, takut jatuh jer dibuatnya.

Sebenarnya ada beberapa perkara diambil perhatian sebagai panduan bagi ibubapa yg anak-anaknya suka tidur buai:
  • Sememangnya tiada tempat yang lebih selamat untuk menidurkan bayi selain dari baby cot.
  • Buaian boleh menjadi satu punca kepada kecederaan kepala bayi dan boleh mengakibatkan kerosakan pada otak bayi.
  • Otak bayi sebenarnya terapung dalam tengkorak dan jika bayi digerakkan dengan kuat, otak akan bergerak pada hala yang bertentangan dengan tengkorak.Akibatnya, saluran darah yang bersambung pada permukaan otak ke tengkorak pecah menghasilkan pendarahan otak subdural

  • Ada juga kes di mana rangka besi buai jatuh menghempap bayi dan juga spring atau tali putus.
Walaubagaimana pun..Henjutan buai yang perlahan-lahan itu tidak berbahaya  tetapi pergerakan melantun buai dengan springnya menghasilkan pergerakan atas bawah seolah-olah seperti menggoyang bayi dalam tangan dengan kuat, menghasilkan kecederaan yang sama.

Lagi satu, hendaklah sentiasa mengawasinya....tak boleh tinggal-tinggal gitu jer. Ok.....

Info dari Pakar Perunding Kanak-Kanak, Hospital Pakar Shah Alam, Dr. Mohd. Nazir Abu Bakar.

Read more: http://www.oldtraffords.com/2010/11/kebaikan-dankeburukan-anak-tidur-buaian.html#ixzz1C18ylhaf

Share

21 Comments...TQ:

DiaUmaiNiNaz said...[Reply to comment] @ 1/25/11, 12:50 PM

alahai..bestnya dapat duk dalam buaian...dulu pemikiran org lain..dan sekrg sebaliknya plak...
tapi apa pon kena awasi anak2 kecik...kalu aku dlm tu tak payah la...*terasa ingin kembali ke zaman tu..*

Ieda Al-Habsyi said...[Reply to comment] @ 1/25/11, 12:54 PM

anak ieda mmg tak titun buai, tapi dok umah pengasuh tu ajo buai, siap warning jgn titunkan anak aku pakai buai..

LyNn HaMzAh said...[Reply to comment] @ 1/25/11, 12:57 PM

anak lynn dulu pun tidur buai juga...lama la jugak...tp skrg dah tak tidur dalam buai dah...sebab dah nak masuk 4 tahun...

ab@h_Izz said...[Reply to comment] @ 1/25/11, 1:20 PM

@DiaUmaiNiNaz

sekarang pun boleh lagi..beli yg besar punya..ha..ha2

ab@h_Izz said...[Reply to comment] @ 1/25/11, 1:24 PM

@Ieda Al-Habsyi

tula...ada budak yg senang nk tido bila2...mungkin kena ajar awal-awal lagi...@ ibubapa/yg jaga tu kena tunggu penuh kesabaran smpai anak tu tidurr atau sendiri yg tertidur..

ab@h_Izz said...[Reply to comment] @ 1/25/11, 1:26 PM

@LyNn HaMzAh

..itu kalau nk tidur buai gak kena letak berdouble2 spring la..hi..hi2

aNiS tHe BumbleBee said...[Reply to comment] @ 1/25/11, 1:30 PM

uyin xboleh tido pakai buai.sbb ktorg selalu travel.nak buai celah mana kalo dlm flight kang..

lgpun...kt srilanka ni tak jual la pulak buai cam kita tu..so,campak je dia atas katil dia,dia tido je sndiri.(kejam gila.hahaha!xde la campak,nyanyi2,tepuk2 skit,dah.mak byk kije lagi nk buat.etc,bertenet.kekkekeke!)

ainnoraini said...[Reply to comment] @ 1/25/11, 1:36 PM

anak saye tido dlm buai jugak...dulu2 ler tapi sekarang dh besar...nasib baik tak de berlaku ape2

syariza09 said...[Reply to comment] @ 1/25/11, 1:47 PM

anak sy dul pun tido dlm buai tp sampai umo 10 bln jer, pastu otomatik dia dh x mo, x selesa kot.

mama_izz said...[Reply to comment] @ 1/25/11, 2:17 PM

anak saya yg ke-2 sampai umur 6 tahun pengasuh masukkan dlm buai.. hehe.. senang agaknyer.. dulu masa anak2 kecik saya bawah buai tuh saya letak tilam baby.. risau gak jadik ape2 kan.. alhamdulliah...

|| NaFiRaa || said...[Reply to comment] @ 1/25/11, 3:04 PM

anak saya pon tido buai gak masa kecik2.. dah besar nih x de dah masuk buai.. ajak dia tido atas tilam..

Aziela said...[Reply to comment] @ 1/25/11, 3:09 PM

Anak kita mmg x leh tido kalau x masuk buai.. Samalah kita abah_izz... kena ngangkut buai yang lipat2 tu kehulu kehilir... Kalau soh tido atas tilam tu..biasanya mmg lama lagi nak dodoikan dia daripada masa tidur nyer tu...silap2 kang...dgn mak2 sekali tidur...hahahahah. Pernah dulu kat rumah orang, tak der buai...ha..terpaksa laa saya yang jadi buai..sambil bongkok...hayun dia pakai tangan mcm buai sampaiii dia lena.. patah pinggang acik maso tuh..alahai

Hafiz dan Mawaddah said...[Reply to comment] @ 1/25/11, 6:21 PM

Salam..kunjungan balas dari buatmu anakku, `ukasyah dan uwais..hihi..slalo baca, tp tak pernah komen..alhamdulillah, anaknya `ukasyah juga ye...semoga perkongsian ini bermanfaat utk semua...alhamdulillah...

kakngah said...[Reply to comment] @ 1/25/11, 9:41 PM

ank aku tido buai ms kt rmh pengasuh jek.. tp, biasanya masuk umo 2thn.. buai dh blh simpan dlm stor..

Hairil Rizal said...[Reply to comment] @ 1/25/11, 10:44 PM

Mmg kena diawasi tido kat buai ni. Dari elok takut jadi buruk pula.

Anak saya dulu mmg tido dlm buai dari kecik smpai la umur dia 1 thn lebih sket. Pastu dia sendiri tak suka tido buai sbb sempit agaknya. :)

ab@h_Izz said...[Reply to comment] @ 1/26/11, 1:57 AM

@aNiS tHe BumbleBee

sib baik kita takder travel jauh2...tapi mungkin dah berayun kut kat dlm fligh.hi..hi

ab@h_Izz said...[Reply to comment] @ 1/26/11, 2:01 AM

@mama_izz

buat juga macam tu,

for safety..eloklah dibuat cam tu..takut dia turun sendiri(jatuh), takde lah benjol2...

ab@h_Izz said...[Reply to comment] @ 1/26/11, 2:06 AM

@Aziela

kat rumah orang/plan pergi sekejap tetiba jadi lama & tak bawak buai memang haru sikitla..kes emergency cam gini kena buat cam tulah..tak pun paku jer mana2 beli spring, pakai kain pelekat/batik utk dibuat buai...penat sngt tidur jugak akhirnya

ab@h_Izz said...[Reply to comment] @ 1/26/11, 2:09 AM

@Hafiz dan Mawaddah

TQ atas kunjungan 'ukasyah & uwais..keatas izz 'ukasyah...sama2 berkunjungan & berkongsi..

ab@h_Izz said...[Reply to comment] @ 1/26/11, 2:11 AM

@kakngah

harap2 cam tulah..takleh lama2
satu dh simpan stor...tinggal satu lagi ni...

ab@h_Izz said...[Reply to comment] @ 1/26/11, 2:15 AM

@Hairil Rizal

..oh,dah tukar pic, baru perasan..

..baguslah cam gitu, takut dia ubah2 posisi jer, dari telentang pastu meniarap kat buai,stil nak buai berenjut.

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

ShoutMix chat widget