-Disebalik...Lens@ Kehidupan-

" -Pelbagai Kisah Mampu Diungkapkan.....-"

Lens@bah_izz

Bila Anak-Anak Mula Sekolah.....

Published by ab@h_Izz under , , on Monday, January 03, 2011
.
Hari ni dah pun bermula sesi persekolahan untuk tahun 2011. Ramai ibubapa ambil kesempatan sama-sama bercuti dan pergi sekolah sekali. Termasuklah aku, tapi tahun ni dah tak yah cuti dah...anak dah darjah 2 kan. Cuma gi sekolah just beli buku tulis jer. Sempat gak tengok gelagat budak sekolah darjah 1 yang pelbagai ragam. Ada yang suka ,ada yang menangis, ada yang tidor dll. Itulah nanti yang menjadi hiasan berita-berita TV malam nanti....tak caya jom tengok malam ni.
Google pic:   " alaaa....siannya, cari  mak yerr.."

Antara yang mengubah senario kehidupan bila anak-anak mula bersekolah antaranya adalah...

1. Kena bangun awal sikitlah, cam aku pun bangun awal jugaklah sikit. Sebab nak gi awal sikit, kena hantar anak dulu pastu baru gi kerja. Anak-anak sekarang tak sama dulu kut, aku gi sekolah dulu pun jalan kaki hi..hi2. Yela..sekolah kat luar bandar kan!, basikal pun tak  mampu nak beli.
Tapi...dah maju sikit ni, lain la pulak jadinya. Banyak pulak yang anasir-anasir jahat..

2. Jalan-jalan banyak yang 'jam' time sekolah dah bukak ni, dulu 'sangkut' sikit-sikit jer.Kat sini ok lagi. Dulu aku duduk kat area Summit,memang 'jam' memanjang, bila time cuti sekolah je ok sikit. Agak-agak banyak sungguh budak-budak gi sekolah yang mak ayah dia hantar kot, satu dua murid satu kereta,  tu yang jadi macam tu.Patutla hebat budak-budak sekarang.

3. Bila anak dah sekolah juga, maknanya kita kenalah 'plan' apa yang patut, tanggungjawab juga sudah lebih. Keperluannya seboleh-bolehnya kena adakan, latihan &  kerja rumahnya juga kena ambil tahu, pembelajaran selepas kelas pun kena ambik tahu. Penting tu, ni nak anak dapat nombor yang baik dalam periksa , tapi tak ambil kisah pun hal persekolahan mereka. Mana boleh cam tu, harapkan cikgu semuanya pun takleh gak.


P/S : Teringatla pulak zaman-zaman sekolah  darjah 1 dulu-dulu, gi sekolah saing jalan kaki atas jalan tanah merah dengan seluar 'katok' pendeknya. hi..hii2..



Share

13 Comments...TQ:

Ieda Al-Habsyi said...[Reply to comment] @ 1/3/11, 12:02 PM

saya g sekolah masa darjah satu g sendiri aje, sob..sob..

Citarasa Rinduan said...[Reply to comment] @ 1/3/11, 12:48 PM

salam..

samalah gamaknya situasi diatas dgn jadula ayu yang agak berubah..
walau umai dah 2 tahun bersekolah...ayu dengan uruskan kedai dan anak kecil..

wah makin jauh saya berlari..hehehe

PS: dan saya ingat lagi..berjalan kaki ke sekolah dengan kasut sekolah di ikat dikepala...tamo warna kasut berubah merah

|| NaFiRaa || said...[Reply to comment] @ 1/3/11, 1:04 PM

saya dulu pon ayah hantar jugak.. hari pertama jek laaa.. esoknye ayah hantar sampai ke pintu pagar sekolah jek laa.. carik kelas sendirik jek..:)

ab@h_Izz said...[Reply to comment] @ 1/3/11, 2:51 PM

@Ieda Al-Habsyi

samalah..tapi takler sampai nangis hi..hi:)

ab@h_Izz said...[Reply to comment] @ 1/3/11, 2:53 PM

@Citarasa Rinduan

jadi ibu lagilah bertambah sibuk gamaknyer kan!..

CR, ha..ha2 hebat tu..time hujan lagi sukala..sian kat mak kita masa tu...

ab@h_Izz said...[Reply to comment] @ 1/3/11, 2:56 PM

@|| NaFiRaa ||

bertuahnya badan...apa2 pun dulu2 punya time lagi best kan!

ainnoraini said...[Reply to comment] @ 1/3/11, 4:50 PM

saya dulu gi sekolah bapak hantar hari pertama jer...pas tu abg pulak hantar...

anak2 sekarang beruntung...semua mak ayah dah uruskan tak mau menyusahkan anak2...semua menyenangkan...cume suruh belajar jer...

DiaUmaiNiNaz said...[Reply to comment] @ 1/3/11, 5:08 PM
This comment has been removed by the author.
DiaUmaiNiNaz said...[Reply to comment] @ 1/3/11, 5:12 PM

seingat-ingat aku tak pernah menagis dalam kelas walaupun masa tadika...budak nakal memanglah!

aNiS tHe BumbleBee said...[Reply to comment] @ 1/3/11, 7:38 PM

larrrr..sedihnyaa laa tgk gambar tu..keh3x!!

p@kcikLie said...[Reply to comment] @ 1/3/11, 9:34 PM

teringat kat abah kita masa sekolahkan kita dulu2..9 org woo..

Hairil Rizal said...[Reply to comment] @ 1/3/11, 10:44 PM

Darjah 1...masa tu saya tumpang kete jiran pegi sekolah sbb jiran tu cikgu kat sekolah sebelah.

Hehe!

nza said...[Reply to comment] @ 1/4/11, 3:53 PM

betul tu....ibu bapa kena lbh perihatin kalu nk anak2 lbh cemerlang......

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

ShoutMix chat widget