-Disebalik...Lens@ Kehidupan-

" -Pelbagai Kisah Mampu Diungkapkan.....-"

Lens@bah_izz

Menanti Hari Jumaat Yang......

Published by ab@h_Izz under , , on Friday, December 24, 2010
.

Imam Al-Ghazzali berkata bahawa Nabi s.a.w. bersabda yang bermaksud sebaik-baik hari yang terbit padanya matahari adalah hari Jumaat. Pada hari itu dijadikan Adam a.s. dan pada hari Jumaatlah terjadinya kiamat.


"Sesungguhnya hari Jumaat adalah penghulu segala hari dan semulia-mulia hari di sisi Allah."

Aku menanti hari Jumaat hari ni...kerana kat sini hari ni adalah bermula hari cuti dan dapat untuk bersama family tersayang, pagi2 bersarapan bersama dan tolong ringankan sikit kerja ummiizz yang agak memenatkan dalam menguruskan 4 orang anak-anakku...
Bagi yang esok baru start cuti pun, hari Jumaat pasti ditunggu-tunggu, yang mana plan nak bercuti dah pun ready  untuknya hari nikan. Bagi yang perempuan, hari ni lunch hour lama sikit kan!..so bolehlah gi mana-mana yang terlintas dihati.....hi..hii2. Bagi yang muslim & lelaki jangan lupa lak noo...ada tanggungjawab yang wajib kita laksanakan...
Just to share...untuk aku dan semua....

 Menunaikan Sembahyang Jumaat
Nabi bersabda "Barangsiapa yg dapat menunaikan sembahyang Jumaat maka baginya disisi Allah pahala seratus orang yg mati syahid. Dan barangsiapa meninggalkan sembahyang Jumaat sebanyak 3 kali tanpa darurat, maka Allah akan mengecap hatinya".

Doa Antara Dua Khutbah
Kebanyakan ulama berpendapat waktunya adalah antara dua khutbah, iaitu pd saat imam sedang duduk setelah khutbah pertama sebelum beliau bangun utuk khutbah kedua. Saat inilah saat yang paling
dimustajabkan doa.

Sedekah Pada Hari Jumaat
Bersedekah membawa pahala yang besar. Ia menjauhkan bala, menjauhkan penyakit dan mendekatkan diri kepada Allah. Apalagi jika dilakukan pada hari Jumaat.

Mati Pada Malam Jumaat
Hadis nabi "Tidak seorang muslim yg mati pada hari Jumaat atau pada malam Jumaat kecuali diselamatkan Allah daripada fitnah kubur".

Ibadah pada hari Jumaat
Perjalan ke masjid - adalah sunnah mengambil jln yg jauh tetapi apabila pulang sunnah ambil jln yang dekat - Imam Al-Ghazzali.

Selawat
Sabda nabi "Banyakkanlah berselawat ke atasku pd hari Jumaat kerana sesungguhnya ia adalah hari saksi (hari Jumaat) disaksikan oleh para malaikat.

Mandi dan Pakaian
Sunnah pada hari Jumaat memakai pakaian yang bersih, baru dan berwarna putih.

Memotong Kuku
Ibn Masud berkata "Mereka yg memotong kuku pd hari Jumaat, Allah akan sembuhkan dia dari segala penyakit dan berikannya keselamatan


Semoga Jumaat yang mulia ini dapat dimanfaatkan sepenuhnya....InsyaAllah... 


share link @http://al-insyirah.forummotion.com
Share

7 Comments...TQ:

wahida said...[Reply to comment] @ 12/24/10, 11:58 AM

peringatan yg bagus...thanks...
nak beli baju putih byk2 la nak pakai ari jumaat...

NOOR FATIN said...[Reply to comment] @ 12/24/10, 2:18 PM

terengganu cuti hari jumaat. bgus la. dlu dok kl, mana ada cuti. hoho

salam jumaat :)

ab@h_Izz said...[Reply to comment] @ 12/24/10, 3:08 PM

@wahida

untuk manfaat bersama..kadaang2 manusia muda lupa..

ab@h_Izz said...[Reply to comment] @ 12/24/10, 3:12 PM

@NOOR FATIN

baru setahun merasa cuti hari Jumaat...sama jer, yg penting boleh manfaat Jumaat yg mulia ni..

Sasa Al-Sharif said...[Reply to comment] @ 12/24/10, 8:52 PM

baru tau yang bab doa mustajab ketika doa di antara dua khutbah. terima kasih :)

alienelliz said...[Reply to comment] @ 12/25/10, 1:23 AM

thanks sbb mngingtkan..hehe =)

THANKS SEBAB KOMEN DI BLOG ALIENELLIZ!!!..=)

~eZmALiZa~ said...[Reply to comment] @ 12/25/10, 2:34 AM

terima kasih atas info2 yg sgt berguna ni..menjadi peringatan pada saya dan kawan2 yg lain juga.. :D

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

ShoutMix chat widget