-Disebalik...Lens@ Kehidupan-

" -Pelbagai Kisah Mampu Diungkapkan.....-"

Lens@bah_izz

Kalau Gatai Tangan Takpa Lagi...

Published by ab@h_Izz under , , , on Monday, February 21, 2011
 .


Orang cakap kalau gatai tangan hok belah kanan tu....nak dapat duit la tu. Tak pun gatai tangan yg memang tangannya tak boleh dok diam . Tapi,.... aku sejak 2-3 hari  ni tengah gatai tekak la pulak, termasuklah family aku yang lain-lain. Musim panas kut sekarang ni. Tu yang sedap je belasah air tebu yg jual tepi-tepi jalan atau minum ais.

Orang cakap lagi...nak baik sakit tekak, makan aiskrim, baru sejuk tekak tu,gatai pun hilang....memang dah buat pun, tapi belum baik lagi, mungkin kena perisa lain pulak kut. Tadi baru try gula-gula macam kat atas tu, ambik yg 'extra strong' punya, dengan harapan mungkin lagi kuat nak halau gatai tu, macam iklan dia kat TV tu. Apa yang 'extra stong' pun aku tak tau, rasa manis semacam jer...

Kadang-kadang terpikir gak, boleh pakai ker teori sapa ntah ni, kalau nak baik kita buat/makan apa-apa agen penyebabnya. Macam makan aiskrim , gula-gula tu lah....dll , entahlah, hopefully bertambah baik la jadinya.... .':(


Share

10 Comments...TQ:

wida said...[Reply to comment] @ 2/21/11, 9:58 AM

sekarang ni mmg musim sakit tekak + demam kot..kitaorg sefamily pon sakit2

Ieda Al-Habsyi said...[Reply to comment] @ 2/21/11, 10:09 AM

ieda pon tgk sakit tekak bebeno ni aduiii, perit sungguh rasa, ni gara2 makan durian!
DAH JOIN FACEBLOG?

Fieza79 said...[Reply to comment] @ 2/21/11, 10:29 AM

sy baru je lepas...huhuu

Ummi said...[Reply to comment] @ 2/21/11, 10:56 AM

sangat jeles tengok gamba2 dlm blog abah niii..gambo strepsil pon nampak sangat cantekkk..tah bile nak amik dslr nih..huuu

|| NaFiRaa || said...[Reply to comment] @ 2/21/11, 11:50 AM

mam gula2 hacks pon jadik jugak..hehehe

kena kurangkan air ais.. banyakkan minum air masak

LyNn HaMzAh said...[Reply to comment] @ 2/21/11, 12:35 PM

kena minum air suam lebih nie...

NzA said...[Reply to comment] @ 2/23/11, 11:44 AM

xleh mkn sebarang aiskrim...yg sesuai cuma aiskrim perisa vanila je...kalu makan yg lain brtmbah la sakit tekak.....

RIS-FAMILI said...[Reply to comment] @ 2/23/11, 10:35 PM

Cuba le petua org tua2. Aku selalu cuba cara ni. Kumur dgn air garam tapi utk org besar je sbb yg kecik tak pandai kontrol, nanti tertelan.
Detail @ http://ris-famili.blogspot.com/2011/02/sakit-tekak-petua-orang-tua.html

ab@h_Izz said...[Reply to comment] @ 2/23/11, 11:11 PM

@RIS-FAMILI

okay..thanks this petua, nnt aku buat, hari ni teruk lagi+batuk+selsema....+MC hari ni..kepala pun pening & mengantukk

coklet chenta said...[Reply to comment] @ 2/28/11, 11:46 PM

batuk n gatal tekak ab@h_izz makin terok...harap ab@h_izz cepat sembuh...kepada kenalan yang mengenali beliau, mari sama2 kita doakan beliau cepat sembuh, n to ab@h_izz's wife n kids, smoga kalian bersabar dengan dugaan Nya...insyaAllah..

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

ShoutMix chat widget