-Disebalik...Lens@ Kehidupan-

" -Pelbagai Kisah Mampu Diungkapkan.....-"

Lens@bah_izz

MUAR…Muor,Bandar Maharani.

Published by ab@h_Izz under , , on Tuesday, November 23, 2010

Hari minggu lepas baru balik dari Muar. Tak dapat nak jalan2 sangat pun disebabkan tak sempat nak pergi semua tempat memandangkn tujuan utama adalah untuk gi kenduri kahwin belah sepupu umiizz kat Muar tu.

PB200238 PB200240

…….Bandar Muar, Sesak juga hari tu,byk kenderaan masuk menyusuri jambatan sungai Muar untuk ke Bandar Muar, kebanyakan jalan-jalan kat dalam bandar adalah sehala…pergi jalan lain,balik jalan lain. Aku guna GPS,takyah pening2 nak ingat jalan. Kalau salah aku jual ‘Ko’…ha..haa2

Sedikit info yang aku tahu perkataan ‘Muar’ dipercayai berasal daripada Muara. Kemungkinan lain ialah ia berasal daripada perkataan hindu iaitu “Muna” dan ‘Ar” yang masing-masing bermaksud Tiga dan Sungai, menggambarkan kewujudan Sungai Muar yang mengalir melalui bandar ini dan juga merupakan sungai terpanjang di Johor.

PB210245 PB210253

Sempat juga singgah sebentar @Dataran Tanjung Emas…dan tertarik dengan keunikan Masjid Sultan Abu Bakar kat area tu…time ni pagi lagi…kalau tak , boleh gak aku berkesempatan untuk sembahyang di dalamnya, mesti lagi unik kut…

Yang aku tahu Muar ni memang terkenal dengan beberapa Makanan yang sinonim dengan bandar ni. Antaranya adalah Mee Bandung Muar, Nasi Beriani Gam, Air Bandung Muar, Asam Pedas Muar…dll. Tapi disebabkan aku pun tak berapa tau lokasi gerai yang betul2 ‘kaw’..maka tak dapat merasalah semuanya. Sekali lagi aku cuba dapatkan info tempat2 makan yang tersenarai kat GPS, manalah tau dia boleh tau tempat2 makan yang ‘famous’ tak lah aku terkial2 nak carinya. Tapi hampa sebaliknya…walau pun aku dah pergi satu gerai yang namanya Restoran Merlin “famous asam pedas in town” rupa-rupanya adalah gerai ‘bukan islam’ . Last2 pekena jugaklah beberapa makanan orang Muor….walaupun ada sikit tak puas hati tak dapat rasa yang bestt.

So… lain kali kena dapatkan info dr mana2 sumber yang boleh dipercayai kalau nak makan yang puas hati….hi..hii2. Tak per…ada rezeki dok lama2 kat sana…jalanlah puas2…makanlah,rasalah segala jenis makanan selagi boleh…..

Buat pengantin…& Keluarga:

PB210255 PB210259

Selamat Pengantin Baru….terima kasih atas jemputan, layanan,makanan ‘nasi beriani’ & air bandung Muor yang sedap…..+ ‘berkat’ yang diberi. Terima Kasih bebanyak….

Share

11 Comments...TQ:

nidus2 said...[Reply to comment] @ 11/23/10, 12:19 AM

Nampak gayanya Pak Nidus dok kat umah jer la cuti ni.

Tak tahulah kalu oghang Ganu ajok gi jalang...

ICAZIESYIRA said...[Reply to comment] @ 11/23/10, 12:51 AM

muar. tempat saya keje :D

abah_izz said...[Reply to comment] @ 11/23/10, 1:33 AM

@nidus2
Nak ajak Pak Nidus gi klantan la...sana lagi best dari sini ..tak sempat singgah jalan2 lagi belah sana..

abah_izz said...[Reply to comment] @ 11/23/10, 1:36 AM

@ICAZIESYIRA

jom jalan2 sini..Ganu,tempat saya keje gak. :)

sekamar rindu said...[Reply to comment] @ 11/23/10, 1:50 AM

salam...


banyak kali dah sampai muar

mohon follow ur blog

p@kcikLie said...[Reply to comment] @ 11/23/10, 3:36 PM

bila balik ganu..tak singgah sini dulu ke??...nasik ayam penyek johor ok gak, member ckp la..

abah_izz said...[Reply to comment] @ 11/23/10, 8:29 PM

@sekamar rindu

TQ....nnt singgah n follow sana sama

abah_izz said...[Reply to comment] @ 11/23/10, 10:07 PM

@p@kcikLie

baik ganu sabtu ni..tak sempat nak singgoh kot,tula..nk cari yg dari Muar dulu..

Hairil Rizal said...[Reply to comment] @ 11/25/10, 1:13 AM

Kalau tanya kat blogger 'Org Muo' mesti dia tau kat ne nak cari tmpt tmpt kaw kaw tu. Saya org Batu Pahat..tak arif sgt dgn Muo!

Apa apa pun, kt Tg Emas tu ada gerai gerai yg jual asam pedas yg tak kurang kaw kaw nya!

orang muo said...[Reply to comment] @ 11/25/10, 7:11 AM

salam..selamat datang ke muo bro...mmg betul.. bando muo bukan tmpt shopping tetapi tmpat makan-makan :)

POSH76 said...[Reply to comment] @ 11/25/10, 7:29 AM

Baru tau asal usul muar...

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

ShoutMix chat widget