-Disebalik...Lens@ Kehidupan-

" -Pelbagai Kisah Mampu Diungkapkan.....-"

Lens@bah_izz

- Diseb@lik....Kuih T@ rt -

Published by ab@h_Izz under on Wednesday, September 01, 2010
Salam Semua.........


( kredit to pokcik google)

Aduss...Sedapnyer...Saje bagi nak bagi korang terliyok bulan posa ni..Memang febret aku ni...sejak azali lagi..Confirm akan Order banyak kuih ni setiap kali nak rayer...bukan untuk korang yg nk datang umah...he..he2 untuk tuan rumahnyer ler...nak makan banyak jugak...

Tajuk entry aku...cam nama blog aku lak!...tak perasan..ha..ha2. Takper nanti aku dah jadi tokey kuih tart aku akan namakan blog aku cam tulah....Sebenarnya..takdenya nak di belek-balik asal usul tart pun...yang aku tau disebalik kuih tart...adelah intinya ler....kalau yang otai sikit..Tart Nenas lah...pastu Tart Kurma..dan yang terbaru...adelak Tart Bluberry.( Hok kaler yang lain macam sikit tu..)..Hebat2 ....Tapi aku lebih suke yg otaila...Lagi satu...ade macam2 style lagi...Cam kt atas tu..Orang Panggil Tart Gulung...yang lain2 cam gambar bawah nila...tak reti nk sebut ape ke jenis...

( Kredit....to pokcik google)

Actually...Ni yang sebenarnya ...tu intro je...."Disebalik..kuih Tart" ni, aku cuma nk citer, mungkin mulai tahun ni...cheewah dengan bangganya dah tak nak order dah kuih tart ni...Hrmmm....nak tau pasai apa...ni nak habaq mai...bukan dah tak suka dah...ataupun bukan dah tak dak duit nak pi beli...cumaa.......




Nak bagitau...lepas ni kita makan hok sendiri punye buatla , ...ni bukan cobaan..ini betul2 'Home Made' punya..tapi bukan aku buatla...aku tau makan je...sapa lagi Ummi_izz la..Orang tengah bercuti sakan lah katakan...semua kuih nk try...Aku cuma tolong jer...tolong makan & tolong jaga anak..kena total-sub semua anak2 kt aku, kalau tak..hai2 bye2 jelah. Mungkin pekdahnye diaorang boleh tolong rasa la kut, Tapi yg takutnyer tak sempat nak masuk balang jelah nanti...kalau macam tu...maknanya sedap lahtu......Ni la kut 1st time buat sendiri... tak semudah 'hancur' dimulut saje...'renggyoh' gak la nak buatnyer.....Tang resepi..pi tanya pokcik googlelah..semua dia tau ......( ni ummi_izz katela....)

NaSib baikla sedap..betulla ni..Seriusss.."Ate'...mohler try test...." layannz..




( Kredit to Ummi_izz )
Share

7 Comments...TQ:

aNiS tHe BumbleBee said...[Reply to comment] @ 9/2/10, 7:26 AM

fulamak!!! kuih tart ni mmg terbaik!! pegi rumah mana2 pun mesti cari kuih tart nanas ni jugak.pandai tul ummi izz buat.bukan calang2 org yg boleh buat ni.ada yg keras,ada yg hancor terus.bravo laa ummi izz!

pakcikLie said...[Reply to comment] @ 9/2/10, 9:24 AM

woo..npk gayanya bnyk la kuih raya mak kt kpg nt + ummi Izz punya..hehe kmai tak bawak pa...tpg mkn KT punya ja la.

abah_izz said...[Reply to comment] @ 9/2/10, 10:55 AM

To aNis..Bee : peminat kuih tart gak rupernya.....tengok pun dh tau kan! "Maceh bebanyak"..b/p Ummi izz


To pakciLie : mai-mai makan.."kalau sedap bagitau kawan..kalau tak sedap bagitau kami" ayat bisnes...he.he..promo

a.z.r.i.n.a.03.07 said...[Reply to comment] @ 9/2/10, 6:40 PM

Salam kenal.

woisshh..

glam tart itu !

saya tak start buat tart lagi..
kena tunggu masa sesuwai..bahan dah ada dah..

Yati said...[Reply to comment] @ 9/2/10, 6:49 PM

abah_izz,
kalau isteri dah pandai buat, boleh la order banyak-banyak. Hehhe... Inti nya pun buat sendiri ke, atau pakai yang ekspress? Saya pulak suka kueh tart yang dulu, yang bentuk bunga dan ada pangkah kat tengah-tengah. Tapi orang skrang tak buat dah camtu, leceh sikit. Tart gulung la senang sikit. Apa pun, rasa sama je. selamat makan tart! :)

abah_izz said...[Reply to comment] @ 9/3/10, 12:25 AM

To a.z.r.i.n.a : salam kenal gak, dah expert last minit pun leh buat.


To Yati : baru cube try test..sendiri makannyer dulu..yg tukang makan dh ramai..inti hok mydin jer...tul tu..aper2 bentuk..janji tart....

Lizzie Yasmin said...[Reply to comment] @ 9/3/10, 1:53 PM

tak bapa minat tapi kalu mak cik saya wat mmg tak leh tolak.. mmg meletup dalam mulut.. nyum nyum nyum...

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

ShoutMix chat widget