-Disebalik...Lens@ Kehidupan-

" -Pelbagai Kisah Mampu Diungkapkan.....-"

Lens@bah_izz

31 OGOS 2009......Yang Lalu ...

Published by ab@h_Izz under on Monday, August 30, 2010

Salam Merdeka.....

Entry kali ni bukanlah pasal Kemerdekaan....Saje nak mengimbas kembali setahun yang lalu....yang aku rase setahun yg lalu..penuh dengan cabaran...dugaan ..pengorbanan...dan macam2lah....Bagi aku...mungkin itulah yang terase ade 'Merdeka' la sikit kut....


Setahun yang lalu.....31/8/09 bersamaan 10 ramadhan 1430H



Tarikh ni la aku mula menjejakkan kaki ke KT...setelah sebulan sebelum tu aku mendapat surat rasmi yang aku akan di 'posting' kat sana pada 1 sept 2009....Jabatan aku ni 'pelik' sikit....bila 'promotion' je....mesti kena pindah...tu takperla...pastu dah lama sikit kat situ pun nanti kena pindah jugak....maknanya nanti aku pun tak tau seterusnya dimana lak aku akan berhijrah....itulah pengorbanan yang 'terpaksa' di korbankan.....


Tempoh setahun yang lalu.....inilah Cabaran..,Pengorbanan.., Dugaan..dll yang pernah aku lalui.....bersama Ummi_izz yang akan mematangkan diri masing2 kut....chewah.......Antara yang dapat aku ingat ialah............

1. Memandangkan Ummi_izz tak dapat bertukar ke Ganu ,terpaksalah aku berjauhan ngan Isteri & Anak2 daraku yg kecik2 ( Cam dlm gambar tu...) . Ingatkan ummi_izz leh ikut sekali & cikgu lak cam senang je nk tukar....rupernyer Negeri Terengganulah negeri yang paling susah nak masuk..... guna 'kabel' pun ,rupanya ade lagi 'kabel' yang lebih besar dari kita...ha..ha.ha....( Q la...ntah sampai bila.....)

2. Status diri menjadi 'weekend Husband' & bujang sekejap amat menarik sebenarnya....tapiii fikiran banyak tak tenteram memikirkan keluarga yang ditinggalkan...lagi satu banyak Masa, tenaga & uwang...yang perlu dihabiskan untuk berulang-alik tiap2 minggu. Umpama duit tu tiap2 minggu kita 'buang' kt atas jalan je....Penat takleh kiralah..kalau dpt tambang murah..terbanglah aku...kalu tak....bus atau drivingla.....7 jam kemudian barula sampai...Tu..nasib baik nama aku tak posting kt Borneo...cam Sahabat2 baikku...Kembara Perantau....dll



3. Anakku Yang Sulung...Izzah 'Atirah...baru darjah 1..time tulah buat perangai tak nak gie sekolah kalau aku takder.....seminggu 1 hari je sekolah( Jumaat...itu pun pasal aku cuti )...dan terpaksalah buat surat tiap2 minggu kt cikgu kelas dia dengan pelbagai alasan...kalau tak, akan dikira ponteng & leh buang sekolah...dan aku lak pernah & terpaksa ambil cuti panjang, seminggula sebab minggu tu ade exam....nak kena hantar dia ...sianla pulak...kang tak seat exam...dok kelas bawah la pulak...

4. Sian kat Ummi_izz...terpaksa melayan karenah anak2 ku yang nakal & hyper-aktif kut sorang-sorang sambil nak menyiapkan kerja2 rumah cikgu yang tak pernah2 habis....,rasanyer teruknya jadi cikgu skarang ni, semua nak kena buat....pastu ade bibik pun takleh nak harap...takleh nak handle....semua nak kena suruh...Selalu dapat call dari ummi..."tak larat dah nak handle bebudak ni....nakal sesangat."..time tu ape leh buat....dengar jelah kan!

5. Lagi kesian kat Ummi....terpaksa melalui perkara diatas tahun lepas dalam keadaan tengah pregnant. Time tu la...tak larat itu..tak leh bau ini...nak makan itu...nak ini....Terpaksalah melayan 'morning sickness nyer' sorang2 sambil melayan kerenah anak-anakku.....
tu yang kadang2 tu terabai kasih sayang kat diaorang....



6. 'Emergency'...ni la yang paling ditakuti bila berjauhan..pernah sekali berlaku dan aku terpaksa berpikir banyak kali hari tu coz...@tengah malam kesemua anak2 ku mengalami muntah2 dan cirit birit yang teruk..yang mana Ummi_izz dah dah takleh nak 'handle'.....dan aku terpaksa buat keputusan...nak balik driving tengah malam tu jugak...atau pun aku tunggu dulu sampai keesokan paginyer...naik firefly....dan akan sampai sana nanti lebih kurang je.....Tapi...sebenarnya nak tunggu esok tu yang tak sedap hati.....memang tak akan dapat tidoq dibuatnya....

7. Ni pun pengorbanan gak rasenya...malam minggu selalunya masa ngan family....tapi aku dah kena balik keje kat Ganu ni....malam minggu kami keluar gak....tapi bukan kuar untuk makan2..atau shopping2 ker tapi...keluar gie hantar aku kt bus stand/ airport...untuk balik ke Ganu...dan masa untuk aku meninggalkan 'diorang'....sedih woo... tu yang kekadang akan ade extra cuti or mc...semata-mata hari minggu dapat bersama2 ngan family tersayang......



Itu antaranyerla...mungkin bukan aku sorang jer kut yang mengalami cam ni . ..dan yang pasti......setiap yang berlaku tu pasti ada Hikmahnya......tup...tup..tup..lahirlah seorang putera yang mengubah segala2nya.....sapa lagi ,hero sorang kt sebelah tulah....sebab dialah aku dah tak yah nak 'ulang alik' lagi...aku dah bawak family aku semua kat KT...pasai Ummi_izz dapat cuti bersalin pastu sambung cuti lagi....dan lagi...2 tahun lebih kut sampai masuk balik keje 2013 nanti....semata-mata nk besarkan anak2 dulu dan beri perhatian sementara boleh.......dan bagi aku semua yang berlaku diatas memerlukan KEKUATAN untuk mengatasinya.....so...sempena orang baru dalam hidup kami ,aku pun bagi nama anak aku tu ade IZZ yang bermaksud kekuatan......kekuatan yang akan ader dalam hidupnyer dan family kami....InsyaAllah....Aminn...
al-kisahnya...

P/S : " Kita minta aper yang kita mahu....Tapi Allah beri aper yang kita perlu "


Selamat Hari Merdeka........



Share

5 Comments...TQ:

aNiS tHe BumbleBee said...[Reply to comment] @ 8/31/10, 2:36 AM

wah,mmg bila dah berkeluarga,byk pengorbanan yg perlu dilakukan.lebih2 lagi isteri.hargailah beliau ye.. :D

akuzle said...[Reply to comment] @ 8/31/10, 2:52 AM

salam komen...

patutlaa dlu mummy izz amek CTG smpi sethn yer? biler tnya dier tanak criter... ruper2nyer hebat benar dugaan awk sefamili yer? tp, Allah Maha Adil.... di sebalik semua itu, akhirnyer tiba perkhabaran gembira, Izz lahir ke dunia kan? byk2lah bersyukur atas itu semua...

now, ur famili dah reunited... alhamdulillahh!! biorler KPM dok fenin2 cari pengganti wife awk, yg pntg family 1st... sure puas hati dpt jaga sendiri anak2 kan?

pakcikLie said...[Reply to comment] @ 9/1/10, 8:54 AM

bila pulak nk ada 'kekuatan' dlm famili p'ngah nie...KT best pe..penuh dgn KeTenangan.

|| NaFiRaa || said...[Reply to comment] @ 9/1/10, 1:31 PM

fuhhh~ besar sungguh dugaan duk asing2 nih.. kalo ai.. x tau lah sanggup ke x.. berenti keje ikut suami jek la kot..muehehehe

abah_izz said...[Reply to comment] @ 9/1/10, 2:52 PM

aNis...Bee: Memang Hargai sesangat...lebih pada tu kut...hu hu2

akuzle : dah dapat pengganti kut..betul tu..family mesti 1st dlm aper juga keadaan...Nak minta pindah pun ade politik....kalau takder'power' akan tewasla.......

abangNgah : Tak per 'Usaha' lagi...kena bagi ader..baru best..KT tenang..tapi x beraper best...susah nk beli baju rayer..Ha..ha3

NaFIRaa : Cubelah try..he..he..he, Kalau takder cuti tu...mungkin cam tu jugakler penyelesaian yang akan dibuat..same je..status Cuti..tapi Tanpa Gaji...

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

ShoutMix chat widget