-Disebalik...Lens@ Kehidupan-

" -Pelbagai Kisah Mampu Diungkapkan.....-"

Lens@bah_izz

Ada Apa Pada Nombor & Huruf ?

Published by ab@h_Izz under on Sunday, September 26, 2010
Salam.....

Tajuk entry kali pasal huruf& nombor bukan sebab ape...Sekarang ni ramai dah yang tak sabar nak tunggu...nak booking...dan nak buat ape2 majlis pada tarikh yg terdekat ni pada 10.10.10.... Sanggup tunggu tarikh tu kalau nak kahwin. Tak dapat nikah ( coz tok kadi dah busy sesangat hari tu...) dapat naik pelamin ari tu pun jadila....Tak pun postpone lagi tahun depan tunggu 11.11.11 lak....ha..ha..ha...


Antara tarikh2 yg takder tarikh lain kut nk wat majlis

Mungkin bagi kaum cina. Nombor mempunyai maksud dan kepercayaan masing2. Bagi diaorang no.8 boleh bawa'ong'/kekayaan...no.10 lak kesempurnaan.Maka tak hairanlah mereka begitu obses akan angka itu. Ade juga lak nombor yang dianggap/membawa maksud yg tak baik..contohnya no.4...'mati' kut maksudnya. Tu yang kalu korang perasan...kalau nak naik sesetengah lift, tak jumpe button nak gie tingkat 4. Dah diambil alih oleh 3A dan sebagainya. dan ada gak yg tak suka no 76..nanti kalau bawa kereta takut 'terjunam' lak kononnya.... Macam2 adaa!

Macam 'kita' ni camner pulak....Nak ikut caya cam diorang gak ker?. takpun sajer je...senang nk ingat kut...nanti kalau Anniversary ke.. aper2 ke confom dah takleh leh lupa punya. Baguslah camtu....

Bab huruf lak pun satu hal....Sanggup tu berhabis-habisan duit pasal nak tender no JPJ yang 'cantik'.Kekadang nombor plat lebih mahal dari kenderaan yang dah dibeli. Macam no gak ler..huruf pun boleh gabung2 dapatla makna dan uniknya...Antaranya cam, MAF14 (mafia)....PDL15(polis)...KCT (datuk K nyer)... TAY1 (t**i) ..MAT1 (mati)... dan untuk yang pro2 politik pulak bolehla beli no2 plat macam BN...PAS...DAP...dan MCA, tak yah ler gaduh2 lagi....



kete sapa la ni......


ish2...kete pun pandai mencarut.....

Kalau nak diikutkan, bukan setakat no plat jer...semualah nak nombor yang cantik kononya...suka sesangat kalau 'terkena' no yang 'cantik'....siap boleh jual & untung lak...padahal nilai/kos nak buat same jer.Nasib baik ler no. IC takleh buat macam tu...

Kalau nak dikira nombor & huruf tu ade maksud yang baik , tak jugak.... tengok banyak je accident2 berlaku pada nombor2 yang 'cantik', tak kaya mana pun kalau pakai no 888888...dan tak mati pun kalau letak no.4.....hu..hu..hu..

So..janganlah terlalu 'obses' sesangat...





Share

11 Comments...TQ:

Insan Marhaen said...[Reply to comment] @ 9/26/10, 8:41 AM

tak pernah terfikir pasal no. cuma sesekali tension juga bila orang tanya

rumah kamu no berapa?

no 46

teringatlah pulak ada satu parti dulu tu kan....

nur said...[Reply to comment] @ 9/26/10, 6:15 PM

no plet ikut tarikh2 tertentu
ALL IN ONE

pakcikLie said...[Reply to comment] @ 9/27/10, 10:21 AM

...tapi no kat RM tu ada nilai walaupon tiada makna ..

abah_izz said...[Reply to comment] @ 9/27/10, 10:26 AM

@Insan Marhaen

..cam sama ngan rumah Ku Li agaknyer..

abah_izz said...[Reply to comment] @ 9/27/10, 10:30 AM

@pakcikLie

betui2..ada gak yg beli nombor dengan nombor dapat nombor.

|| NaFiRaa || said...[Reply to comment] @ 9/27/10, 4:14 PM

ai dulu kawen 06.06.06.. haaahhh cantek dak??? tahun jek la canteknye.. pastu x de dahhh~~~

x mau lah plat no MAT 1 tu~ seram eh!!

abah_izz said...[Reply to comment] @ 9/27/10, 10:52 PM

@|| NaFiRaa ||

mesti serba serbi 6 tu...lagi cantek kalau dpt anak 6 nnt....hu..hu2

gadisBunga said...[Reply to comment] @ 9/28/10, 6:41 PM
This comment has been removed by the author.
gadisBunga said...[Reply to comment] @ 9/28/10, 6:42 PM

saya tak kira! saya nak jugak plate 2501...e'eh apekah...???

sahromnasrudin said...[Reply to comment] @ 9/30/10, 3:51 PM

salam...no uma sy 404..mesti takde ong klu org cina cakap kan huhuuh

Gadis Kampung said...[Reply to comment] @ 1/29/11, 10:33 AM

gk memang giler no...bagi gk beli plat no nie ikut kemampuan la...kalo mampu tak pe kan...kepuasan diri kita juga..senang nk ingat...

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

ShoutMix chat widget