-Disebalik...Lens@ Kehidupan-

" -Pelbagai Kisah Mampu Diungkapkan.....-"

Lens@bah_izz

- Merdeka.. VS.. Raya -

Published by ab@h_Izz under on Wednesday, August 25, 2010

VS

Salam....

Hari nie..dah masuk hari ke-15 kita berpuasa....secara rasminya...kat radio/TV dah boleh mainkan lagu raya.....dan lebih kurang 2 minggu lagi kita kan menyambut RAYA.....sambutan MERDEKA lak...tinggal beberapa hari lagi je.....atau ada yang tk sedar dah..bulan ni kita akan merayakan hari Kemerdekaan jugak....

Mood Raya telah mengatasi segalanya......buatlah promosi cammaner pun, raya punya promosi lagi hebatla...


Tetapi disebalik tu...ada bagus jugak Merdeka ni kena pada bulan puasa...Antaranya :

1. Kurangla sikit kot gejala2 so sial / hiburan yang berlaku kut...biasa macam2 konsert akan mengisi slot diambang/awal hari merdeka....'majlis' yang lain pun byk gak...

2. Dengan itu juga ...akan mengurangkan kes-kes pembuangan bayi pada bulan 3,4&5 tahun depan...

3. Abang2 polis boleh wat kerja lain...tidak asyik nak kena wat roadblockla..ligan mat rempitla..
dan kawal lalulintas sampai awal pagi...

4. Pekerja PBT/DBKL pun leh wat keje cam biasa...takder dah asyik nak memungut sampah2 yg ditinggal selepas menjerit merdeka kt padang...dan botol2 minuman keras...

5. Boleh jalan2 macam biasa...takler 'jam' tak tentu hala....pasai jalan2 banyak yang di tutup.

Tapi ade juga gak yang 'terasa' rugi kut......sebab :

1. Bagi budak2 Sekolah.....takleh dah nak 'skip' /pelepasan datang sekolah utk sebulan pasal gie traning raptai...makan free + elaun lagi...

2. Tak dapat baju 'free' satu set....'limited edition' lak tu...coz raptai dah takde...hu..hu..hu

3. Kurang satu acara 'SALE' kat kalendar bagi orang2 yang memang tunggu jualan murah sempena Merdeka......


dan...Yang Tetap sama........


1. still dapat Cuti 1 hari........

2. Leh tengok bunga api....tapi tahun ni lagi best....siap bunyi mercun macam2 ada.....

3. Para peniaga...leh berniaga gak...tapi kat pasar ramadhan ler....terutamanya..tokey bunga api.....



Ni...setakat yang terlintas kt fikiran akula.....leh tambah lagi.....renung2kan...Selamat Berpuasa..........

Share

2 Comments...TQ:

zh-ena said...[Reply to comment] @ 8/27/10, 8:21 AM

takder la org nak lepak-lepak kat dataran merdeka nnti
lebih baik lepak di masjid dpt jugak la puasa kan

gabungan sales merdeka ngan sales raya lagi meletop..

Puteri Dyla Qistina said...[Reply to comment] @ 8/29/10, 6:01 AM

semoga merdeka day walaupun bukan di bulan ramadhan, boleh dipelihara dan diperbaiki cara sambutannya. amin..

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

ShoutMix chat widget