-Disebalik...Lens@ Kehidupan-

" -Pelbagai Kisah Mampu Diungkapkan.....-"

Lens@bah_izz

Janji Selamat........

Published by ab@h_Izz under , on Monday, October 11, 2010

-gambar dr google,ntah kt plant mane ni,belasah..tapi lebih kurang ler-


Waaa....malam2 kalau sesape nak tengok pesta lampu & api yang agak 'menarik' bolehlah datang kat Kerteh...mungkin ni adalah salah satu 'tarikan' orang nak ke Ganu pasai nak tengok lampu dan api yang cantik & unik..hu..hu2. Ni kira pelopor , selain boleh gak tengok kat I-City Shah Alam yang penuh ngan lampu warna warni....tapi ni satu kaler jelah...hi..hi2, selain tu leh tengok gak api kuar macam obor sukan tak padam2 siang & malam.

Sebenarnya, kat atas tu adalah fenomena biasa view kat petrochemical plant milik PETRONAS belah2 malam...trylah lalu kat area ni malam2. Kebetulan lak minggu ni dan minggu depan aku ngan member aku 'ada kerja' lak kat sana walaupun sebenarnya aku bukanlah keje kat sana. Ada Major Shutdown @ Turn Around yang selalunya akan dibuat 5-6tahun sekali. Time ni aku berkesempatanlah dan merasalah, kalau kat Selangor dulu..mana ada plant2 besar cam gini...nak ada pun macam kat batu 3 tu banyaklah...ha..ha2 kilang botol hijau 'tu' la. So mungkin agak sibuk & penat kut coz hari2 nak kena masuk & keluar semua vessel2 & panjat 'tiang'2 yang tinggi kat sana..hopefully akan settle & selamat semua hendaknya.

Pasai bab2 safety ni...takleh lawanlah, memang PETRONAS very strict . Bagus sesangatla kalau semua tempat kerja buat camtu.Tu yang kena prepare..bab2 safety ni takleh memain, tambah2 kat kawasan cam gini..., penuh ngan 'major hazard' nya, tu yang kalau nak masuk kat dalam kawsan plant ni , kenalah pakai semua alat2 keselamatan diri yang berkenaan barulah dibenarkan masuk....

Kalau setakat pakai cam gini....





konfom tak dibenarkan masuknyer...dok luarla. Boleh cover diri ngan selamat ke kalau pakai cam ni?Memangla lebih baik dari takder kut, tapi......sendiri mau ingatla nanti kalau kena....he..he2

>
>
>
>

Lain la macam awek2 kat bawah ni...., dan dan boleh masuk nyer, tapi boleh masuk pun bukan pasai muka yang kat atas tu tak hensem....dan yang kat bawah ni awek2 comei belake' .Tapi tengoklah awek2 ni pakai apa...gaya mau lebih, barulah selamat nanti kalau buat kerja.




Tapi.... takut-takut lain pulak jadinya, mungkin awek2 ni lak yg buat ' tak selamat 'kat sana, habis hilang tumpuan kerja mamat2 kat sana ...ha..ha2


Moralnya...buatlah kerja apa2 pun dengan selamat & sihat hendaknya...,tapi takleh la pakai apa2 pun untuk selamat dan sihat....dok gitu!



Share

11 Comments...TQ:

|| NaFiRaa || said...[Reply to comment] @ 10/11/10, 3:12 PM

hahaha.. memang betol.. ayah saya pon kerja kat petronas.. mmg safety dia sgt tinggi.. kiranya bukan senang lah nak masuk main2 kat tapak projek...

gadisBunga said...[Reply to comment] @ 10/11/10, 3:34 PM

safety first. :)

CT said...[Reply to comment] @ 10/11/10, 6:25 PM

ni yg kat Paka tu ke???

abah_izz said...[Reply to comment] @ 10/11/10, 6:56 PM

@|| NaFiRaa ||

ooo..ayah keje kt sana..nnt leh jupe..he..he2..sokong2

abah_izz said...[Reply to comment] @ 10/11/10, 6:57 PM

@gadisBunga

safety is priority :)

abah_izz said...[Reply to comment] @ 10/11/10, 6:58 PM

@CT

kat paka/kerteh lagi besar & menarik malam2

p@kcikLie said...[Reply to comment] @ 10/12/10, 11:07 AM

susah nak control safety especialy bangla..harini ikut esok lain citer plak...snap gambar bg kat 'boss'. sama ja..DOSH my sini chek.

Yati said...[Reply to comment] @ 10/12/10, 8:39 PM

Dulu masa kecik-kecik, pernah lalu kat Kerteh. Dah berpuluh tahun saya tak ke sana.

Panglima Muda said...[Reply to comment] @ 10/14/10, 9:37 AM

salam ziarah nak kenal kenal

mama qistina said...[Reply to comment] @ 10/14/10, 5:35 PM

tak pernah lagi sampai kat situ walaupun selalu balik ganu...

Kembara Perantau said...[Reply to comment] @ 10/17/10, 5:43 PM

teringat pulak aku masa muda2 dulu pasal gamba nie wakaka....

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

ShoutMix chat widget