-Disebalik...Lens@ Kehidupan-

" -Pelbagai Kisah Mampu Diungkapkan.....-"

Lens@bah_izz

M@kanan.....Mencari Yang Tiada...

Published by ab@h_Izz under on Friday, July 23, 2010
Post kali ni Citer pasai makanan lak....Memandangkan masih lagi teringatkan kampung...lagi satu sebab penat balik kampung tak habis lagi kut...ha..ha..ha..

Alang2 dah ade kt kampung ni...lagipun menjadi salah satu agenda kt kampung...nak makan masakan emak & abahla...yang semestinya memang sedapp...Adala beberapa makanan yang agak sukar diperolehi kt bandar...Nanti kita kongsi makanan yang mungkin susah nk jumpa melainkan kena balik kampung....tu la pasai nak tajuk entry kali ni....Mencari yang Tiada...Begini Citernyer....

Kuih 'Kalakatar'

Sebenarnya nie adalah salah satu jenis kuih keturunan Banjar..Kuih /wadai Kalakatar...famous kat area kampung aku...esp...area batu 5,..pernah masuk Majalah 3 tu..bulan posa 2008 kut..mengenai cara nak buat dan keistimewaannya....for info gak...sampai Sultan Perak..Sultan Azlan..buat special request nk try rasa....itulah auranya....

OKlah...actually...kuih ni diperbuat (ramuan utama) dari isi kelapa muda + airnyer sekali di gaul2 ngan tepung kut....dan secukup raselah...sorry tak berapa tau sangat...lepas tu dimasukkan kat dalam bekas dan di bakar sehingga cam atas tula...cara nak bakar lak...dia pakai sabut kelapa sebagai arang...yg mana kuih tu letak kat dalam kuali besar yang bertutup...dan bahan bakar lak pakai (sabut kelapa) ,Bara sabut tadi diletakkan di bawah kuali dan diatas penutup kuali tu cam oven untuk membakar side atas dan bawah kuih tu...tu yg dapat rasa lain sikit aromanya....Cubala try test.....

Ni pulak...Ikan 'Wadi'..

Yang ni lak...salah satu gak variety food banjar..ikan wadi...lebih kurang seakan2 pekasam la kalau korang nak tau...tapi still lainla...bagi aku ni lagi sedapla.....betul..Ummi pun boleh makan ikan ni...walaupun setahu aku...wife aku ni jenis yang tak makan ikan sungai....ha..ha..tapi bila dia try dan kena lak ngan gue nyer....wallah....senyap jer menambah-nambah nasi...he..he...

Selalunya jenis ikan sepatla....mak aku buat 'Wadi' ni....rasenyer masammasin sikitla...of causela...cara nak buat pun...setahu akula...masa kecik dulu tak ambik tau pun...skrg malu lak nak tanya...(alasan),,,ikan ni akan diperam dengan garam kasar kat dalam dalam guri ( bekas besen besar dari tanah liat ) .lama gak la...sampaila..ke satu tahap tempoh matang...
Cara nak masak lak....senangje..keluarkan ikan wadi tu ,then...goreng pun sodap.....pastu goreng lak bawang besar yang dihiris bersama cili api....taburkan bersama....cam dalam gambar tu...Siap untuk dimakan
uhhihh...Pembuka selera.........cam budu & cencalokla....tapi yang ni kena tryla...kalau berkesempatan...memandangkan ikan sepat pun susah nak cari sekarang ni....ok next...


Kari Ikan Sembilang

Ni lak....Kari ikan sembilang ni.., nak bagitau...menu ni adalah..menu yang agak 'best' untuk makan bersama nasi putih bagi sarapan pagi kat area kampung aku....kalau gie singgah kat warung2 tepi jalan kt kampung aku....mesti ada punya....termasuklah kat warung kepunyaan ayah aku.....tak yah gie jauh2...
Kari yang ayah aku masak ni.....no.1 la...mak aku pun tak leh lawan....( ayah aku kan antara tukang masak kt kampung...kalau ada kenduri kahwin..)....mesti pekena pagi ptg,siang malam...kalau boleh....seriuss....

Kari Kepala Ikan Sembilang

Sarapan pagi ngan nasi ni,cam makan tengahari dah biasa dah kt kampung ....coz dulu2 orang nak gie bendang(sawah), keje pun heavyla...so kena makan nasi...tapi aku yang balik sekali sekala.....memang akan pekena...kalau tak ...tak sahla....nak pekena kt rumah lak...ummi..biasala...kalau ikan spesis ni...minta maafla....walaupun ikan ni....ikan laut....dia memang allegik nak pegang....makan lagi la.
Takpe... yang penting....kalau aku balik kampung....aku kan cuba dapatkannya......So..itu yang sempat aku try...makanan lain yang ku makan mungkin dah biasa kt mana-mana....kalau aku dpt try makanan yang tiada...aku akan syerrr bersama........TQVM coz dah baca sampai sini...dan selebihnya tu.......

P/S: Moralnyer....selalulah balik kekampung berjumpa bertanya khabar mak & ayah selagi diaorang masih ada...sebelum mereka tiada...tapi jangan la pulak pasai nak makan makanan yang tiada... dan makanlah selagi tuhan bagi selera yang ada....sebelum kita yang tiada....


Share

5 Comments...TQ:

ris-famili said...[Reply to comment] @ 7/23/10, 7:56 PM

Waaa.... menarik juga blog ni.
Dah lama ke berblog sbb tak perasan pulak blog ni.
Terus berblog sbb aku suka baca blog-blod macam ni.

abahizzukasyah said...[Reply to comment] @ 7/24/10, 6:42 AM

Tq...baru je memblogger ni..hope akan ade masa untuk berblogger ....thank 4 support.

pakcikLie said...[Reply to comment] @ 7/26/10, 9:18 AM

Ikan wadi tu yg selalu lupa nak bawa balik..kat sini pekasam bnyk la..ada lg ka wadi kt kpg??

abah_izz said...[Reply to comment] @ 8/1/10, 2:16 AM

ade..tapi skrang ikan sepat kecik2 la..tp still sedap lagila..

waksab said...[Reply to comment] @ 11/24/10, 12:19 PM

Salam..sadap ikan wadik nih..taliur haja..ni kulaan leh...harap boleh lah basurah banjar..joint la kamik disini..
http://www.facebook.com/home.php?sk=group_140358782678881&ap=1

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

ShoutMix chat widget