-Disebalik...Lens@ Kehidupan-

" -Pelbagai Kisah Mampu Diungkapkan.....-"

Lens@bah_izz

Balik Kampung....1st Time From G@nu.

Published by ab@h_Izz under on Wednesday, July 21, 2010
Hari jumaat yg lepas kami sekeluarga balik kekampung….memandang dah lma tak balik..rase macam nk balik raya la pulak…malam tu macam tak nk tido la dibuatnya anak-anak aku…penat nk suruh tido…diaorang ingat macam balik kg selalu tu…lebih kurang 4 jam dah boleh smpi..ikut highway lak…nnt tau la…berapa jam nk duduk dlm kete…boleh ke tahan tak tido..jalan naik turun bukit, bengkang-bengkok, laluan gajahla..lauan rusala..laluan lembula semua ada…ha..ha..pastu susahnya nk berenti makan…yela anak2 aku ngan ummi dia nk cari tempat macam R&R kat plus tu je.. mmg la tkde.. kedai tepi jalan ada la…sanggup tu berlapar smpi jumpe tmpat yg sesuai….dari nak sarapan ke makan tengaharila...baru jumpe yg sesuai.....al-kisah....

Ole-ole dari ganu...buat org kampung(Family aku jer..)

Ok…dah duk kt ganu ni kena bawala ole2 dari sini…apalagi kepok lekor..kepok keping & Kepok Sira berlada dan bermadu….( sebenrnya family aku smpi tahap jemu dah…nk makan nk cari yg kurang ikan lak…pulakk!!!…)

Sebenarnya…1st time nie nak balik perak dari g@nu…tanyala org yg dah besa balik…depa bagitau ikut Gerik keluar K,kangsar..cepat sikit, tapi aku rasa nak ikut GPS..set kat “Paling Dekat”…nak tau berapa jam..jom tengok kt bawah…tudiaa…tu belum campur berenti makan/buat susu anak/rehat….kurang kurang 8 jam lebih gak la…

### lebih kurang 7 jam lebih…kalau tk brenti la…dan jangka smpai kul dekat kul 2..Ha.ha.tgok kul brp kami sampai…

Kami bertolak dari rumah kul 6 pagi….ingatkan nk gerak awal lagi..subuh kt tgh jalan..bangunla kul 4 pagi,huh..nk siapkan anak2 ku seramai 4 org tu memangg ambik masa…nk itula..tak nak mandila..nak pakai baju tula…sabarjelah…“Thank kt ummi yg smelayan & siapkan diorng”….

Wajah-wajah ceria....walaupun tk cukup tido....gelap lagi kt luar tu..

## yang ni…mmg baik…masih mamai lagi…dok ngan abah kt depan..


Perjalanan pagi tu….memang mendamaikan dan lancar..kiri dan kanan kampong belaka..

Layan je…melalui tempat2 yg hok dulu kenal nama je…tapi skrag (dlm hati…ooo…kt sini Besut..ooo…kt sini Machang…cam tulah seterusnya….disamping melepasi satu demi satu gerai buah durian….musimla katakan…

Jom layan pemandngan menghijau dan dipuncak titiwangsa sepanjang perjalanan….setelah masuki separuh perjalanan..


### tinggi ni…kt puncak ttwangsa tu….



Bermacam ‘signboard’ haiwan kami jumpa….yg ni lembu..sebelum ni rusa,sebelum tu gajah...(tak sempat nak ambik gambar..atas faktor keselamatan..he..he..he..)

Sebenarnya.....memandangkan inilah 1st time aku balik kg dari ganu ,tu yang menjadikan aku serba salah apabila melepasi persimpangan GERIK....dalam hati " nak ikut jalan K.kangsar..ke nak ikut GPS"..pasai dlm GPS....aku dah set 'The Shorter'...mungkin jln ni lagi dekat kut.....

Ambil keputusan.....takpelah....ikut GPS la...walaupun dlm hati rase was-was...terngiang-ngiang lagi members cakap kalau ikut jln ni, ikut nk pi Baling,Kedah..jauhh....

Takpelah..aku teruskan juga....nak sedapkan hati..& ummi tu yang aku cakap "..takpelah..kalau jauh pun dapat gak tengok2 kawasan ni...bolah gak tau jalan2 yang tk pernah lalu..."Setelah melalui dekat 1 jam lebih....baru aku dapat rasekan...jalan ni agak jauh...( mungkin tak biasa lalu kan..) dan mungkin juga...jap masuk Perak( Gerik)....pastu masuk Kedah (Baling/Kulim)...pastu masuk balik Penang ( Sg bakap)...pastu masuk balik Perak ( Pt Buntar)......tu yg terasa jauh sangat tu..


Ha..Ha..ni bahan bukti kami sampai kat sini...Giant Kulim

Okaylah jom kita tengok kul berapa kmi sampai......


Selamat sampai....kul 3 pm...( bertolak 6 pagi tu...)

Inilah kampungku....setelah melalui/keluar masuk Terengganu, Kelantan,Kedah, Penang...dan Perak...5 negeri tu...akhir sampai juga.....




" Inilah Rumah @ kampungku...."

So....Lepas ni..tak nak ikut jalan ni la...Moral nye....Takleh nk percaye sangat/bergantung sangat kt teknologi ni..( GPS) ...kalau tau jalan ....ikut je kata hati...dan kalau tak tau...TANYA..Orang dulu2 cakap.." malu bertanya sesat jalan..." ade betulnya tu...tapi kalau tanya GPS...tak akan sesatla...cuma cepat atau lambat je lah....so TERPULANG........adioss...

Share

1 Comments...TQ:

pakcikLie said...[Reply to comment] @ 7/26/10, 9:15 AM

jauh berjalan luas pandangan....dah selamat sampai pergi dan balik , Alhamdulillah.

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

ShoutMix chat widget